Publicatiedatum: 07 mei 2018

Johan Westdijk (cursist van Cadix) tekent al jarenlang met AutoCAD. Eerst in 2D, maar gaandeweg ook in 3D. Johan vertelt dat hij beperkingen binnen AutoCAD ontdekte, waardoor hij zich is gaan focussen op Revit. “Ik ben de basiscursus Revit gaan volgen bij Cadix. Vervolgens ben ik thuis aan de slag gegaan om te kijken hoe ik Revit kon toepassingen in mijn werkveld: de grootkeukentechniek”, vertelt Johan.

Johan maakt sinds kort dagelijks gebruik van Revit en heeft de meerwaarde van het gebruik van Revit ten opzichte van AutoCAD ontdekt. Hij hoopt andere tekenaars uit de grootkeukenbranche te kunnen inspireren: “Revit levert mij een goed gevoel en véél tijdwinst op”.

Revit en AutoCAD werken gemakkelijk samen

“In het verleden heb ik veel blocks (componenten) in AutoCAD getekend. Deze ben ik momenteel aan het omzetten naar rfa-bestanden in Revit (Families). Hiermee doe ik gelukkig geen afbreuk aan hetgeen dat ik eerder in AutoCAD heb opgebouwd, want de AutoCAD layer-structuur blijft behouden binnen een Revit-family! Zelfs de materialen die ik binnen AutoCAD aan een laag heb toegekend, blijven behouden. Binnen Revit kan ik overigens te allen tijde switchen van materiaal”, vertelt Johan.

Tijdens de Revit cursus heeft Johan geleerd hoe hij componenten, zoals een spoeltafel of servieskast, eenvoudig en snel kan opbouwen binnen Revit. “Er werd tijdens de les veel aandacht besteed aan het gebruik van Reference Planes (hulplijnen) en de parameters die je aan een component kan toekennen. De parameters hebben verschillende functies, zoals het oprekken van meubels. Dankzij de cursus heb ik nu de kennis om een Revit bibliotheek op te bouwen, welke bestaat uit tafels en ander grootkeukenmeubilair. Met de bibliotheek heb ik de verschillende componenten snel voor handen en kan ik ze direct gebruiken in een tekening”. Johan geeft aan in de toekomst meer data aan de afzonderlijke componenten te willen hangen, zoals fabricaat en typenummer. Dit is namelijk van waarde voor de calculator.

Rendering van een keuken ontworpen in Revit

AutoCAD is arbeidsintensiever en foutgevoeliger dan Revit

“Wat ik echt helemaal super vind van Revit zijn de Visual Styles. Hiermee kan je op een eenvoudige manier een eigen ‘look’ geven aan een tekening. Dat is een groot verschil met AutoCAD”, vertelt Johan enthousiast. “Op mijn werk teken ik momenteel veel boven- en vooraanzichten. Nu ik AutoCAD met Revit kan vergelijken, merk ik dat Revit gebruiksvriendelijker is dan AutoCAD. Een voorbeeld hiervan is dat alle aanzichten en 3D views binnen Revit een relatie met elkaar hebben: als je in het bovenaanzicht een component verwijdert, is het tevens in alle andere aanzichten ook verwijderd (zonder het rvt-bestand te hoeven refreshen). Met AutoCAD moet je echt elk lijntje tekenen of bepaalde aanzichten constant refreshen, wat veel arbeidsintensiever en foutgevoeliger is”. Johan noemt ook dat Revit een uitgebreider programma is dan AutoCAD. “Ik vind Revit daardoor gebruiksvriendelijker. Als je een component redelijk gedetailleerd tekent, kan het tevens fungeren als een productietekening. En daar heeft de producent van de grootkeukens ook weer baat bij”.

Revit model spreekt méér tot de verbeelding

Inmiddels heeft Johan voor verschillende projectadviseurs tekeningen en renders gemaakt met Revit. Hierbij heeft hij zowel gebruik gemaakt van bestaande AutoCAD-blocks als nieuw getekende Revit-componenten. “Om alles wat op te leuken, heb ik verschillende componenten gedownload van Revitcity.com. Dit is een website met een grote verzameling van keukenapparatuur van verschillende leveranciers. Aan de reacties van mijn collega’s merk ik dat een tekening die gemaakt is met Revit meer leeft en méér tot de verbeelding spreekt, dan een tekening welke gemaakt is met AutoCAD”, vertelt Johan.

Rendering van een keuken ontworpen in Revit

Little BIM en Big BIM

Het bedrijf waar Johan voor werkt, bedenkt en tekent de inrichting van keukens. Vervolgens worden alle meubelstukken verwerkt tot een productietekeningen door onze grootkeukenproducent. ”We zouden in de toekomst efficiënter kunnen werken door samen in één tekening te gaan werken. Dan ga je van ‘Little BIM’ (intern) naar ‘Big BIM’ (extern).” Johan geeft aan dat er in de toekomst moet worden uitgezocht of zo’n samenwerking tussen hun organisatie en hun producenten mogelijk is. “Nu het woord BIM duidelijk en omkaderd is voor de bouwwereld, is het vervolgens aan de grootkeukenbranche (en andere branches) om daar ook invulling aan te geven”.

Johan: “Wat ‘Little Bim’ betreft zorg ik dat ik de nul-punten van mijn AutoCAD-tekening overeenkomen met de nul-punten van mijn Revit-tekening. Dit doe ik om ‘alle neuzen één kant op te krijgen’ binnen mijn tekenwerk. Zo weet ik zeker dat ik alle componenten op de juiste plek zet in de keuken.” Het gebruik van AutoCAD sluit Johan niet uit als hij met Revit tekent. De reeds getekende AutoCAD-blocks zijn immers goed te gebruiken binnen Revit. “In de toekomst verwacht ik samen te kunnen werken met architecten die de gebouwen als een Revit-bestand aanleveren. Vanaf dat moment ben ik dus aan het ‘bimmen’ met andere partijen. En dat is natuurlijk waar de hele tekenwereld naartoe wil”.

Toekomst Revit en grootkeukenbranche rooskleurig

Johan ziet de toekomst voor Revit en de grootkeukenbranche rooskleurig in. “Ik ben inmiddels overtuigd van Revit, mede omdat het goed met AutoCAD samen gaat. Het ene sluit het andere dus niet uit. Ik hoop dat andere (AutoCAD) tekenaars de meerwaarde van Revit ook gaan inzien en dat geïnteresseerden ook een cursus gaan volgen bij Cadix, want zonder cursus had ik nu niet met Revit kunnen werken!”

Heeft u vragen?

Wilt u meer weten over het werken met Revit in de grootkeukentechniek? Of wilt u ook een cursus volgen? Neem gerust contact met ons op.