Lasmotec

Klant:

Lasmotec

Zie ook:

Omschrijving:

Lasmotec heeft op advies van Cadix de stap naar Inventor gemaakt. Er is een maatwerktraject samengesteld om te leren werken met de 3D software.

Deel deze pagina:

De vraag naar een 3D softwarepakket werd om meerdere redenen steeds groter bij Lasmotec, waardoor zij de keuze hebben gemaakt om te gaan werken met het Autodesk Inventor. Lasmotec is een veelzijdig en innovatief las- en montagebedrijf gespecialiseerd in piping, metaalbewerking en gecertificeerd laswerk. Zij verrichten werkzaamheden door heel Nederland en zijn ook actief in verschillende Europese landen. Lasmotec werkt nu anderhalf jaar met Inventor en ervaart vanaf het eerste moment de voordelen die het softwarepakket met zich mee brengt.

Behoefte aan 3D

Mechiel van Valen, werkvoorbereider en tekenaar bij Lasmotec, vertelt dat er voorheen werd gewerkt met AutoCAD: ‘Steeds meer klanten leverden echter 3D tekeningen aan, waardoor de behoefte ontstond om ook te gaan werken met 3D’. Er werd contact gezocht met Cadix, aangezien zij CAD dienstverlening bieden door middel van trainingoplossingen en detachering. 'Luuk Huisman, manager van Cadix, is een aantal keer bij ons langs geweest om kennis te maken met de organisatie en ons vraagstuk in kaart te brengen.' Ook heeft Cadix een productdemonstratie verzorgt van Inventor. Na de inventarisatie bij Lasmotec werd door Cadix geadviseerd te gaan werken met Inventor. 'Zodoende is er een maatwerktraject samengesteld om te leren werken met de 3D software’, vertelt Van Valen.

Eenvoudiger, tijdbesparend en het voorkomt fouten

Lasmotec ziet vele voordelen van het werken met Inventor; het maakt het werken eenvoudiger, het voorkomt fouten en het bespaart veel tijd. Van Valen: ‘Je haalt gemakkelijk en snel de onderdelen uit een werktekening, om vervolgens hiervan een offerte te maken. Als je een onderdeel uit de tekening haalt dan 'supress' je dat onderdeel, zodat deze niet meer zichtbaar is in de tekening. Als je alle onderdelen gehad hebt, dan staat er niks meer in het 3D model. Het is op deze manier niet mogelijk om fouten te maken, omdat je geen onderdelen kunt vergeten’. Een ander voordeel van het werken met Inventor is volgens Van Valen dat zowel de klant als de medewerkers op de werkvloer een goed beeld krijgen van het nog te maken model. ‘Sommige medewerkers, maar vooral ook klanten, vinden het lastig om het complete plaatje te zien wanneer zij een 2D tekening in handen krijgen. Dankzij Inventor krijgen zij een realistisch beeld van het model.’

"Wij kunnen niet achterblijven"

Van Valen werkt sinds mei 2015 als werkvoorbereider bij Lasmotec. De werkzaamheden van Van Valen zijn erg divers. ‘Wanneer er bijvoorbeeld een tekening binnenkomt, dan haal ik de materialen uit deze tekening en voer deze in in ons systeem. Vervolgens stel ik de offertes op’. Na het volgen van een intensieve maatwerktraining bij Cadix, tekent Van Valen tegenwoordig ook werktekeningen in Inventor. Van Valen vertelt met veel enthousiasme dat hij zijn geleerde kennis toepast in de praktijk: ‘Als iemand een frame nodig heeft, dan teken ik deze in Inventor met Frame Generator. Hoe dit moet heb ik geleerd van Wim Meijer (Docent Werktuigbouw bij Cadix).’

Nadat Van Valen en zijn collega de maatwerktraining Inventor hebben gevolgd, is besloten ook andere medewerkers van de organisatie kennis te laten maken met Inventor. ‘Het is belangrijk dat ook zij een beeld bij Inventor krijgen. De technologie gaat steeds verder en je kunt én mag niet achterblijven’ zegt Van Valen. In oktober 2016 hebben vier collega’s de vierdaagse basiscursus Inventor gevolgd bij Cadix.

De technologie gaat steeds verder en je kunt én mag niet achterblijven

Mechiel van Valen, Werkvoorbereider en tekenaar bij Lasmotec

Uitvoering van projecten gaan sneller dankzij Inventor

Het eerste project dat uitgevoerd werd met Inventor was een project voor een grote zuivelfabrikant in Noord-Nederland. ‘De uitvoering van het project ging sneller dankzij de software. Van begin tot eind hebben wij Inventor kunnen gebruiken’, vertelt Van Valen. ‘Door te werken in Inventor, kan je vroegtijdig fouten voorkomen’. Van Valen schets het proces van het project: ‘Allereest ontving ik werktekeningen van het gebouw. Direct ontdekte ik een probleem. Ik zag namelijk dat de skids niet door de deur van het gebouw pasten’. In Inventor zijn vervolgens aanpassingen gemaakt, zodat het wel ging passen. ‘In de tekening zie je direct dat het kan en dat het past’, vertelt Van Valen enthousiast. Ook de werktekeningen van de leidingen van dit project zijn met Inventor gemaakt, wat volgens Van Valen zeer waardevol is voor de monteurs in de werkplaats. Bij elke tekening zit namelijk een stuklijst met de bijbehorende materialen en onderdelen.

Leren werken met Inventor

Tijdens de training bij Cadix werd onder andere behandeld hoe een Inventor Template gemaakt kan worden en hoe gewerkt moet worden met de modules Sheet Metal en Frame Generator. Daarbij kwam het toepassen en gebruiken van bibliotheken aan bod en werd het uitwisselen van data met klanten en relaties besproken. Mechiel van Valen vertelt wat hij nu zoal met Sheet Metal doet: ‘Als er een aanvraag binnenkomt voor bijvoorbeeld een RVS lekbak, dan krijg ik vaak een eenvoudige schetst met wat lijnen en maten. Ik teken het model vervolgens uit in Sheet Metal. Het is mogelijk om het model te exporteren naar een .DXF bestand, wat een groot voordeel is. Een .DXF bestand is namelijk het bestand wat de leverancier direct kan uploaden in de lasersnijmachine’.

Financiële bijdrage van stichting OOM

Via het OOM kunnen bedrijven en werknemers in de metaalbewerking financiële bijdragen ontvangen voor scholing en ontwikkeling. De medewerkers van Lasmotec hebben zowel een maatwerktraining als een klassikale basistraining Inventor gevolgd bij Cadix, welke (deels) gefinancierd is door het OOM. ‘De maatwerktraining bij Cadix is erg goed bevallen’ vertelt Van Valen. ‘Tijdens de training was het mogelijk om van te voren, maar ook tijdens de lessen, aan te geven waar wij behoefte aan hadden. De training sloot daarom geheel aan op onze wensen en eisen’. Het grootste voordeel van een maatwerktraining? ‘Goede begeleiding en géén afleiding’. Van Valen vertelt dat zijn collega’s die de klassikale trainingen hebben gevolgd, ook zeer tevreden waren over de lessen. ‘Wel is duidelijk geworden dat blijven oefenen erg belangrijk is’. Van Valen weet dat Inventor steeds belangrijker wordt en het zou goed kunnen dat de collega’s met basiskennis van Inventor binnenkort nogmaals langs komen bij Cadix voor het volgen van een Inventor Vervolgtraining.

Skid gemaakt met Inventor

Skid gemaakt met Inventor

Harold Kramer
Harold Kramer, Accountmanager

Ook werken met Inventor?